Πρόκειται για καλοήθεις και ακίνδυνες διογκώσεις αδένων, οι οποίοι μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος μπιζελιού ή και να συνεχίζουν να μεγαλώνουν έως ότου φτάσουν στο μέγεθος μπάλας του γκολφ. Αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα εύκολα και ανώδυνα.
Σμηγματογόνος Κύστη: Τι την προκαλεί
Κάτω από την επιφάνεια του ανθρώπινου δέρματος υπάρχουν μικροσκοπικοί αδένες διαφόρων ειδών. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες και άλλοι είναι οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν μικρές ποσότητες ενός παχύρρευστου λιπαρού υλικού: του σμήγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λεπτός πόρος των αδένων αποφράσσεται, ενώ συνεχίζει να παράγεται το σμήγμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του αδένα. Όταν ο αδένας διογκωθεί αρκετά ώστε να είναι ψηλαφητός, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σμηγματογόνου κύστης. Το περιεχόμενο της κύστης αυτής είναι εξαιρετικά παχύρρευστο και μυρίζει σαν το τυρί.
Σμηγματογόνος Κύστη: Εμφάνιση και συμπτώματα
Οι σμηγματογόνες κύστεις εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή λείων, στρογγυλών επαρμάτων στο δέρμα, και εντοπίζονται συχνότερα στo κεφάλι, το πρόσωπο, τον τράχηλο και το ανώτερο τμήμα της ράχης. Συνήθως είναι ευκίνητες κατά την ψηλάφηση, ενώ σχεδόν πάντα επικοινωνούν με το υπερκείμενο δέρμα μέσω ενός καναλιού που ονομάζεται πόρος της σμηγματογόνου κύστης. Η χαρακτηριστική εικόνα που παρουσιάζουν, σαν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα, χωρίς συνυπάρχοντα πόνο, αποτελεί το βασικό τους σύμπτωμα.
Υπάρχει πιθανότητα τα μικρόβια του δέρματος να μεταναστεύσουν διά του πόρου και να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της σμηγματογόνου κύστης. Το υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό της κύστης αποτελεί πολύ καλό καλλιεργητικό υλικό για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων αυτών. Εάν μία σμηγματογόνος κύστη επιμολυνθεί μπορεί να πρηστεί και η γύρω περιοχή του δέρματος να γίνει ερυθρή και ευαίσθητη. Εάν η φλεγμονή είναι σοβαρή τότε η κύστη μπορεί να μετατραπεί σε απόστημα και να εμφανιστούν και συστηματικά συμπτώματα όπως ρίγος και πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος, η οποία αποσυμφορεί το εσωτερικό της κύστης από το πύον που έχει συσσωρευτεί και εκτονώνει τη φλεγμονή.
Σμηγματογόνος Κύστη: Διάγνωση
Η προσεκτική κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό και η λήψη ιστορικού συντείνουν στη σωστή διάγνωση του προβλήματος. Κάποιες φορές η διάγνωση δεν είναι σαφής μόνο με την κλινική εξέταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια κάποιας συμπληρωματικής απεικονιστικής εξέτασης όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να διαφοροδιαγνώσουν την κύστη από άλλες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοια κλινική εικόνα όπως τα λιπώματα, οι λεμφαδένες, διάφορα είδη καρκίνου κλπ.
Σμηγματογόνος Κύστη: Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της σμηγματογόνου κύστης γίνεται με χειρουργική αφαίρεση (εκτομή), καθώς μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει βρει κάποιο φάρμακο το οποίο να εξαφανίζει την κύστη. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με πολύ λεπτή και κοντή βελόνα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αναισθητοποίηση της περιοχής. Η κύστη αφαιρείται ολόκληρη μέσα από μία μικρή και προσεκτική τομή. Η επέμβαση της αφαίρεσης της κύστης διαρκεί από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του ασχολίες και να ακολουθήσει τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες για την αφαίρεση των ραμμάτων και τους κανόνες υγιεινής στην περιοχή.