Το περιεδρικό απόστημα είναι μία πολύ συχνή πάθηση και δημιουργείται από τη συλλογή πύου μεταξύ των ιστών, που περιβάλλουν τον πρωκτό και είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης. Παρουσιάζεται σε διπλάσια συχνότητα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης τα 40 χρόνια. Εάν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά παροχετεύεται αυτόματα και συνήθως καταλήγει σε περιεδρικό συρίγγιο το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποτροπιάζει. Τα περιεδρικά αποστήματα και τα περιεδρικά συρίγγια ανήκουν στη ίδια νοσολογική κατηγορία και αποτελούν την οξεία (απόστημα) ή χρόνια (συρίγγιο) φάση της νόσου.

Κύριες αιτίες περιεδρικών αποστημάτων
Πυώδης ιδρωσαδενίτις
Φλεγμονη περιπρωκτικών αδένων
Χρόνια ραγάδα δακτυλίου
Φλεγμονώδεις νόσοι του του εντέρου
Πρωκτική σεξουαλική επαφή
Ξένο σώμα
Ανοσοκαταστολή
Σακχαρώδης διαβήτης ή συνδιασμός των ανωτέρω.
Το 90% των περιπτώσεων του περιεδρικού αποστήματος οφείλεται στη φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων, καθόσον αποφράσσεται το στόμιο ενός περιπρωκτικού αδένα από κοπρανώδες υλικό ή κάποια άλλη αιτία, οπότε δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης φλεγμονής.

Ταξινόμηση των περιεδρικών αποστημάτων

Ανάλογα με την ανατομική θέση στην οποία εντοπίζονται, διακρίνονται 4 τύποι περιεδρικών αποστημάτων:
Περιπρωκτικά υποβλενογόνια ή υποδόρια. Εκδηλώνονται επιφανειακά, ακριβώς κάτω από το περιπρωκτικό δέρμα ή κάτω από το βλεννογόνο του πρωκτού.
Διασφιγκτηριακά ή ενδοσφιγκτηριακά. Βρίσκονται ανάμεσα στον έσω και στον έξω σφιγκτήρα.
Ευθυισχιακά ή ισχιοορθικά. Εντοπίζονται εξωτερικά του σφιγκτηριακού μηχανισμού στο περιορθικό λίπος.
Υπερανελκτηριακά. Εντοπίζονται πάνω από τους ανελκτήρες μύες του πρωκτού.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πρήξιμο, πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή του πρωκτού. Ο πόνος αυξάνεται με την κίνηση και ο ασθενής αδυνατεί να καθίσει. Σε πολλές περιπτώσεις ακολούθως παρουσιάζεται πυρετός με ρίγος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατακράτηση των ούρων.

Διάγνωση

Γίνεται με κλινική εξέταση από έμπειρο εξειδικευμένο ιατρό χειρουργό.

Θεραπεία

Απαιτείται άμεση διάνοιξη και ευρεία παροχέτευση της πυώδους συλλογής με τη χρήση LASER ή ηλεκτροδιαδερμίας.Για να υπάρξει πλήρης καθαρισμός του αποστήματος απαιτείται γενική αναισθησία ή επισκληρίδιος καθόσον η τοπική αναισθησία αδυνατεί να αναισθητοποιήση το εσωτερικό τμήμα του αποστήματος. Η μετεγχειρητική πορεία, εφόσον η παροχέτευση είναι λυσιτελής, είναι ομαλή με σχετικά μικρή περίοδο επούλωσης.