Τα κονδυλώματα είναι ογκίδια, που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τον πρωκτό το αιδοίον ή την βάλανο του πέους και την ακροποσθία αυτού. Οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Κατατάσονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων έχει οδηγήσει στην έξαρση της μετάδοσης του ιού στα όρια της επιδημίας. Τα κονδυλώματα εiναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορούν να προκαλέσουν κνησμό ή αίσθημα καύσου. Αρχικά είναι μικρά σαν το μάτι της καρφίτσας και δεν διακρίνονται με το ανθρώπινο μάτι. Προϊόντος του χρόνου διογκώνονται και γίνονται ορατά και ψηλαφητά. Εάν δεν θεραπευθούν, εξελίσσονται σε τεράστια κονδυλώματα και καλύπτουν πλέον όλη την πάσχουσα περιοχή.

Ο ιός HPV μολύνει τα κύτταρα του πρωκτού (δέρμα), αλλά όχι και τα κύτταρα του εντέρου (βλενογόνος), για το λόγο αυτό τα κονδυλώματα εκτείνονται σε απόσταση 2-5 cm από τον πρωκτό και όχι σε μεγαλύτερο βάθος. Τα κονδυλώματα του πρωκτού συνιστούν προκαρκινική κατάσταση και αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού. Το ίδιο συμβαίνει με τον τράχηλο της μήτρας καθώς και το πέος. Σε περίπτωση αιφνίδιας εμφάνισης και διόγκωσης των κονδυλωμάτων ή σύντομης επανεμφάνισης τους μετά τη θεραπεία, είναι απαραίτητος ο έλεγχος για τον ιό HIV.
Η θεραπεία συνίσταται στην εξάχνωση των κονδυλωμάτων με εφαρμογή των μεθόδων LASER CO2, διαθερμοπηξία (καυτηριασμό), κρυοθεραπεία (πάγωμα με υγρό άζωτο) ή με χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την έκταση της νόσου. Η επέμβαση είναι αναίμακτη χωρίς πόνο και ουλές και διενεργείται με τοπική αναισθησία χωρίς να είναι αναγκαία η παραμονή του ασθενούς στην κλινική μετά την επέμβαση.

Μολονότι τα κονδυλώματα εξαφανίζονται μετά τη θεραπεία, ο ιός HPV παραμένει ανενεργός εντός των κυττάρων εφ’ όρου ζωής με αποτέλεσμα την πιθανή επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων μετά την πάροδο μηνών ή και ετών από τη θεραπεία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις μη επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.