Είναι τυπική κήλη, που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα. Το σημείο, από όπου προβάλει αυτή, είναι το έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου ή η περιοχή κάτω από το στόμιο αυτό. Ο βουβωνικός πόρος είναι ένας σωλήνας μήκους 4 εκατ. περίπου και υπάρχει δεξιά και αριστερά της ηβικής σύμφυσης. Στον άνδρα, ο βουβωνικός πόρος είναι σημαντικό ανατομικό στοιχείο, καθόσον τον διαπερνά, μεταξύ των άλλων στοιχείων, ο σπερματικός πόρος (σωλήνας από όπου διέρχεται το σπέρμα), ενώ στη γυναίκα διέρχεται ο στρογγυλός σύνδεσμος της μήτρας.
Η βουβωνοκήλη παρουσιάζεται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες (75%) συγκριτικά με τις γυναίκες (25%), ενώ εκτιμάται, ότι το 30% των ανδρών και το 5% των γυναικών κάποια στιγμή της ζωής τους θα εμφανίσουν το πρόβλημα.
Είδη βουβωνοκήλης
Οι βουβωνοκήλες διακρίνονται σε λοξές και ευθείες. Η ουσιαστική διαφορά τους έγκειται στη συχνότερη περίσφιξη των λοξών συγκριτικά με τις ευθείες. Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανίζεται εκ γενετής (συγγενής βουβωνοκήλη), μπορεί όμως να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής (επίκτητη βουβωνοκήλη).
Αίτια επίκτητης βουβωνοκήλης
Διαταραχές στην ανατομία της περιοχής. Ασθενές ή ευρύ έσω στόμιο βουβωνικού πόρου.
Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης από παράγοντες, όπως υπερτροφία του προστάτη με μεγάλη κατακράτηση ούρων, αλλεπάλληλες δίαιτες με απώλεια και ακολούθως επαναπρόσληψη βάρους, χρόνια δυσκοιλιότητα, άρση μεγάλου βάρους, εγκυμοσύνη κ.ά.
Διάγνωση
Το πιο τυπικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι η τοπική διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, που ενίοτε συνοδεύεται από πόνο καθώς και από εντερικούς ήχους στην περιοχή αυτή.
Επιπλοκές
Η βουβωνοκήλη συνήθως ανατάσσεται από μόνη της, όταν ο ασθενής ξαπλώσει στο κρεβάτι του ή όταν ασκήσει ελαφρά πίεση με το χέρι του, οπότε παράγεται χαρακτηριστικός ήχος. Ωστόσο πολύ συχνά με τις παραπάνω ενέργειες και χειρισμούς η βουβωνοκήλη δεν ανατάσσεται, οπότε πρόκειται περί μη ανατασσομένης βουβωνοκήλης. Η κατάσταση αυτή ελλοχεύει τον κίνδυνο της περίσφιξης της κήλης. Στην περίπτωση περισφιγμένης βουβωνοκήλης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νέκρωση του εγκλωβισμένου εντός της κήλης σπλάχνου με αποτέλεσμα την πρόκληση περιτονίτιδας.
Θεραπεία
Η θεραπεία της ανεπίπλεκτης βουβωνοκήλης ευθείας ή λοξής συνίσταται σε χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο κηλικός σάκος και ενισχύεται το έδαφος (οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου) με την τοποθέτηση ειδικού συνθετικού πλέγματος, το οποίο σταθεροποιεί την περιοχή και αποτρέπει την υποτροπή αυτής. Η χρονική διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 30 min έως 60 min και εξαρτάται από τη σωματοδομή του ασθενούς και το μέγεθος της κήλης. Η εν λόγω επέμβαση διενεργείται με γενική ή επισκληρίδειο αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτική αναλγησία (μέθη). Ο ασθενής αυθημερόν επιστρέφει στο σπίτι του εκτός αν του χορηγήθηκε επισκληρίδειος αναισθησία ή πάσχει από άλλες συστηματικές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια κά.