Η στένωση του πρωκτού είναι ένα σοβαρό και δύσκολα ιάσιμο ιατρικό πρόβλημα και συνήθως οφείλεται σε μετατραυματική δημιουργία ουλώδους συνδετικού ιστού στην περιοχή αυτή. Ο πρωκτικός δακτύλιος κατά την κένωση δεν διατείνεται με αποτέλεσμα αρχικά πόνο ακολούθως μικροαιμορραγίες και τέλος έντονη δυσκοιλιότητα.

Αιτία

Αιτία της στένωσης είναι συνήθως προηγούμενη χειρουργική επέμβαση και δη η επέμβαση της αιμορροϊδεκτομής. Είναι απαραίτητη η φυσική εξέταση του ασθενούς από έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό, καθόσον μπορεί να υποκρύπτεται καρκίνωμα του παχέος εντέρου. Η εξέταση μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία εξαιτίας της επώδυνης καταστάσεως αλλά και της ανάγκης να γίνει διάκριση από άλλες παρεμφερείς παθήσεις με ανάλογα συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η πρωκτοσκόπηση με ειδικό πρωκτοδιαστολέα θα βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων εντός του αυλού του παχέος εντέρου ύπερθεν της στενώσεως.
Άλλες αιτίες, που προκαλούν στένωση του πρωκτού είναι τα τραύματα στην περιοχή του πρωκτού, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα) και η ακτινοθεραπεία για καρκίνο του ορθού της μήτρας, του προστάτη και του πρωκτού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πρωκτικής στένωσης ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Έτσι η στένωση του πρωκτού μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκοιλιότητα, με επίπονες και εργώδεις κενώσεις του εντέρου, με λεπτά κόπρανα, που σπάνε κατά τη διέλευση τους από το σημείο της στένωσης και με αιμορραγία με ανοιχτό κόκκινο χρώμα από τον πρωκτό.

Θεραπεία

Στις περιπτώσεις ήπιας πρωκτικής στένωσης η θεραπεία, που ακολουθείται είναι αποκλειστικά συντηρητική. Ο ασθενής κάνει χρήση μαλακτικών για τα κόπρανα και εμπλουτίζει τη διατροφή του με άφθονες φυτικές ίνες.
Σε μετρίου και σοβαρού βαθμού στενώσεις απαιτείται πέραν της προαναφερθείσας συντηρητικής αγωγής διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου με πλαστικό πρωκτοδιαστολέα. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας διενεργείται χειρουργική επέμβαση, η οποία συνίσταται σε έσω πλάγια σφιγκτηροτομή σε συνδυασμό με την αφαίρεση τμημάτων του ουλώδους συνδετικού ιστού και την αντικατάσταση τους με ελαστικό δερματικό κρημνό.
Η ανακούφιση του ασθενούς μετά από αυτήν την επέμβαση είναι εξαιρετικά ικανοποιητική και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.