Oι σπίλοι είναι γνωστοί ως ελιές του δέρματος και είναι η πιο συνηθισμένη δερματική βλάβη. Εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του σώματος αλλά συχνότερα στα σημεία, που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται περί καλοήθους πολλαπλασιασιασμού κυττάρων του δέρματος. Πρέπει να παρακολουθείται η μεταβολή του μεγέθους, του χρώματος, της σύστασης των σπίλων καθώς και αν αιμορραγούν. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η άμεση δερματολογική εξέταση. Επίσης μεγάλη προσοχή απαιτείται σε περίπτωση, κατά την οποία οι σπίλοι έρχονται σε επαφή με σκληρά υλικά ένδυσης, όπως στηθόδεσμο, ζώνη, ελαστικό μέρος εσωρούχων, κοσμήματα (βραχιόλια, ρολόγια, κολιέ) και ο,τιδήποτει άλλο θα μπορούσε να προκαλεί συνεχή τριβή με το σπίλο, οπότε υπάρχει απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αφαίρεση του σπίλου λόγω του συνεχούς τραυματισμού.

Επικινδυνότητα – Κακοήθεια – Αφαίρεση

Οι σπίλοι μπορούν να εξαλλαγούν σε δυσπλαστικούς σπίλους και να οδηγήσουν σε κακοήθες μελάνωμα. Η επικινδυνότητα των σπίλων εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
Μέγεθος μεγαλύτερο από 8 χιλιοστά.
Μεγάλος αριθμός άνω των 50.
Ασυμμετρία βλάβης. Παρουσιάζεται διαφορετική εικόνα βλάβης στη μισή επιφάνεια από αυτήν, που εμφανίζεται στην άλλη μισή.
Ανομοιογενές χρώμα.
Δαντελωτό ή οδοντωτό περιμετρικό σχήμα.

Αιμορραγία, οίδημα ή κνησμός.

Μεταβολές σε χρώμα, σχήμα, σύσταση ή μέγεθος.
Στις παραπάνω περιπτώσεις συνιστάται απόλυτα η χειρουργική αφαίρεση των σπίλων, καθόσον μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Θεραπεία

Οι σπίλοι πρέπει να αφαιρούνται, όταν υπάρχει ανησυχία για κακοήθεια. Η αφαίρεση γίνεται με laser μόνο στην περίπτωση, που είναι αυτοί καλοήθεις, οπότε αφαιρούνται επιφανειακά και δεν αφήνουν συνήθως ουλή.
Οι σπίλοι, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση σε υγιή όρια, ώστε να εκριζωθούν πλήρως και να σταλούν για ιστολογική εξέταση. Η επέμβαση είναι απλή και πργματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία αφαίρεσης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της βλάβης.