Εμφανίζεται σε βρέφη και νεογνά αλλά μέχρι το όγδοο έτος της ηλικίας τους εξαφανίζεται. Προτιμά τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μάλιστα συνήθως μετά τον τοκετό, τις παχύσαρκες γυναίκες ή τους άντρες, που σηκώνουν μεγάλα βάρη και παρουσιάζουν επίμονο βήχα ή φτέρνισμα. Αρχικά εμφανίζεται σαν ένα μικρό εξόγκωμα, που προβάλει μέσα από τον ομφαλό και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε μια στρογγυλή μάζα στο κέντρο της κοιλιάς.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι ο πόνος, που συχνά συνοδεύεται από πεπτικές διαταραχές. Σε περίπτωση περίσφιξης του εντέρου εντός της ομφαλοκήλης η συμπτωματολογία είναι ακριβώς η ίδια με τον αποφρακτικό ειλεό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης γίνεται με κλινική εξέταση από χειρουργό. Δεν απαιτούνται ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Η διάγνωση της ομφαλοκήλης είναι προφανής και ο ασθενής συνήθως γνωρίζει την πάθηση του προτού επισκεφθεί τον ιατρό.

Επιπλοκές

Η κύρια επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη και αποτελεί σοβαρή νοσηρή οντότητα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της επιπλοκής αυτής είναι ο αφόρητος πόνος, η σκλήρυνση του περιεχομένου της κήλης με ερυθρότητα και οίδημα. Πολλές φορές το περισφιγμένο σπλάχνο είναι έντερο, οπότε ο οσθενής παρουσιάζει έμετο και πρήξιμο ολόκληρης της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Θεραπεία

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο κηλικός σάκος, ανατάσσονται τα προπίπτοντα σπλάχνα εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας και σε περίπτωση νέκρωσης τμήματος αυτών διενεργείται αφαίρεση του νεκρωθέντος ιστού. Τοποθετείται ειδικό συνθετικό πλέγμα για τη δημιουργία ισχυρού κοιλιακού τοιχώματος και την αποφυγή υποτροπής. Χορηγείται στον ασθενή γενική ή επισκληρίδειος αναισθησία και εξέρχεται από την κλινική 24 ώρες μετά την επέμβαση.