Πρόκειται για κακόηθες νεόπλασμα, που οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως στις ακτίνες UVB. Μπορεί όμως να υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση. Εμφανίζεται σαν μια πληγή στο δέρμα, η οποία δεν κλείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την φροντίδα, που συνήθως γίνεται με αντισηπτικά καθώς και αντιβιοτικές ή κορτιζονούχες αλοιφές. Κάθε δερματική βλάβη που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες πρέπει να θεωρείται σαν καρκίνος του δέρματος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο με ιστολογική εξέταση.

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Ο τύπος καρκίνου του δέρματος, που αναπτύσσεται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC).. Η ανάπτυξή του οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται ίσως για την πιο ακίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, αφού αναπτύσσεται αργά, συνήθως υποτροπιάζει τοπικά μετά από ατελή αφαίρεση του και σπάνια κάνει μεταστάσεις. Εάν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά, μπορεί να προχωρήσει σε βάθος καταστρέφοντας τους περιβάλλοντες ιστούς.
Ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC), το οποίο εμφανίζει μεγαλύτερο κίνδυνο μετάστασης από το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Σπάνια αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή, εκτός εάν παραβλεφθούν τα συμπτώματά του για μακρό χρονικό διάστημα και κάνει μεταστάσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος πρέπει να γίνει από Δερματολόγο ή από ειδικό χειρουργό δέρματος.

Θεραπεία

Όλες οι ύποπτες δερματικές βλάβες τα ογκίδια και τα καρκινώματα του δέρματος πρέπει να αφαιρούνται ριζικά, γεγονός που επιτυγχάνεται με χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση το υλικό, που αφαιρείται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Η χειρουργική αφαίρεση οδηγεί σε πλήρη θεραπεία.